Hello Im Faizal Dawar And welcome to my simple blog. enjoy your stay here, This bLog Is simply about some exciting places im going to worte about Sabah, A Land below the wind.Sabah is located in the North Borneo And sorrounded by The South China sea.Sabah Is also one of the country. '
>

Monday, April 7, 2014

Martabak SABAHAN ^^

Martabak jawa versi Sabah..


......waktu ini saat ini aku mengidam ngat nak makan martabak jawa......
.......lama dah tak makan martabak ne nak dekat setahun dah huhuhu........


kalau balik kampung je mesti cari martabak ne kat pasar malam kota belud....
tak sah kalau tak makan ....cuba bayangkan 2 keping martabak ne boleh aku abiskan sorang2....xnk share plak tu ngn orang.....sbb memang makanan feberet aku ler....hehehehehehe...


kadang-kadang tu kalau aku blik kg  mesti suru abang kakak adik tolong belikan martabak ne untuk aku .....dorang tahu ngat aku suka sangat mkn martabak ne....


dalam martabak ne ada sayur kubis,..daun bawang nd telur........kalau korang nk p sabah cubala mkn martabak ne......mesti korang nk lagi.....sdaaaaaaaaaaaaaaap bah......

Keropok Amplang Sabah ^^

Keropok Amplang Sabah






BAHAN-BAHAN:
  • 300gm ikan parang
  • 280gm tepung ubi
  • 20gm tepung gandum
  • 1 biji telur
  • 30ml minyak
  • Garam dan gula secukup rasa
     
CARA MEMASAK:
  1. Rebuskan ikan dan ambil isinya.
  2. Kemudian, campurkan isi ikan dengan telur dan minyak. Gaul rata.
  3. Masukkan tepung ubi, tepung gandum, garam dan gula secukup rasa.
  4. Uli hingga menjadi doh. Setelah itu, bentuk menjadi bebola kecil dan rebus sehingga masak.
  5. Kemudian, jemur bebola hingga kering.
  6. Apabila ia sudah kering, ia sedia digoreng.
  7. Panaskan minyak dan goreng amplang hingga kembang.
  8. Sedia dinikmati.

Nasi Lalap Sabah

Nasi Lalap - Hanya Di Sabah?

ok sebelum tu aku nak buat pengakuan memalukan jap..aku baru pestaim *kot* makan nasi lalap @ nasi goreng lalap bulan Disember yang lepas! tu pun selepas akhirnya berjaya sampai ke Tawau - jaoh ok! adoyay..sangat memalukan kan..hehehe

 Nasi Goreng Lalap @ Tawau, Sabah

ok apa yang special sangat pasal nasi lalap ni & betul ke ada kat Sabah je? so far kat semenanjung mesia ni aku tak penah jumpa lagi la..tapi actually tak juga..hehe..nasi lalap or lalapan ni sebenarnya berasal daripada negara jiran kita iaitu Indonesia..kalo tengok rupa pun macam ada iras ayam penyet @ pecel kan..nak tau kenapa? adakah mereka adik beradik ataupun sepupu? jeng jeng jeng..hehe

lalap ni sebenarnya ialah ulam versi Indonesia..so boleh dikatakan nasi lalap ni macam nasi ulam versi Indonesia la tapi turut dihidangkan dengan lauk-pauk lain macam ayam goreng ataupun ikan goreng..kalo kat Sabah, Nasi Lalap @ Nasi Goreng Lalap ni basically terdiri daripada nasi @ nasi goreng yang dihidang dengan beberapa ketul ayam goreng, beberapa jenis ulam-ulaman dan kuah sambal yang menjadi aset utama hidangan ni..


yang tu yang biasa boleh dijumpa kat memana la kat sekitar Sabah ni..tapi kadang-kadang lauk yang dihidangkan bersama nasi lalap ni juga berbeza a.k.a ada versi lain depends kepada restoran atau kedai makan yang menyediakannya..& kadang-kadang nasi lalap in certain area pun ada lain macam sikit..dah di beri nafas baru @ fusion hidangan @ citarasa local la kot :)

sebagai contoh ni ada beberapa versi nasi lalap & nasi goreng lalap yang aku jumpa kat blog Restoran Sri Asiana yang terletak kat Putatan, Sabah :)

 Clockwise: Nasi Goreng Lalap, Lalapan Udang, Lalapan Ayam, Lalapan Tenggiri

dan yang ni plak satu lagi contoh versi lain Nasi Lalap yang aku rasa aku pernah jumpa gak dulu kat KK tapi tak plak order..ekeke ;p

Gambar Sumber : Google Image

so begitulah alkisahnya..selain tu, selain di Sabah, nasi lalap @ lalapan ni juga mudah didapati & agak fofuler di Sarawak so taklah only in Sabah sebenarnya :p..tapi tak pasti plak versi kat sana cemana plak kan sebab tak penah sampai sana lagi -_-..

pasal perbezaan nasi lalap ni dengan ayam penyet & pecel plak, macam aku kata tadi la, nasi lalap ni star dia kiranya ulam-ulaman & sambal dia la..ayam penyet plak for sure ayam yang dipenyet tuh..while pecel yang sebenar-benarnya plak kanke dihidang dengan bumbu kacang..& sambal bagi ketiga-tiga hidangan ni pun berbeza sebenarnya..tapi persamaan bagi ketiga-tiga hidangan ni ialah, ketiga-tiga hidangan ni biasanya dihidangkan dengan lalapan a.k.a ulam..thats why la ada yang kata macam sama je ;p

tang; bab harga plak, normally Nasi Lalap ni dijual dengan harga RM5, manakala Nasi Goreng Lalapplak range harga around RM6 - RM7..tapi yang ni yang biasa aku nampak or jumpa kat kedai makan @ restoran la..hehe

so kalo datang Sabah, jangan lupa try la Nasi Lalap satu!serius tak rugi punya :)

Nasi Lalap - Hanya Di Sabah?

ok sebelum tu aku nak buat pengakuan memalukan jap..aku baru pestaim *kot* makan nasi lalap @ nasi goreng lalap bulan Disember yang lepas! tu pun selepas akhirnya berjaya sampai ke Tawau - jaoh ok! adoyay..sangat memalukan kan..hehehe

 Nasi Goreng Lalap @ Tawau, Sabah

ok apa yang special sangat pasal nasi lalap ni & betul ke ada kat Sabah je? so far kat semenanjung mesia ni aku tak penah jumpa lagi la..tapi actually tak juga..hehe..nasi lalap or lalapan ni sebenarnya berasal daripada negara jiran kita iaitu Indonesia..kalo tengok rupa pun macam ada iras ayam penyet @ pecel kan..nak tau kenapa? adakah mereka adik beradik ataupun sepupu? jeng jeng jeng..hehe

lalap ni sebenarnya ialah ulam versi Indonesia..so boleh dikatakan nasi lalap ni macam nasi ulam versi Indonesia la tapi turut dihidangkan dengan lauk-pauk lain macam ayam goreng ataupun ikan goreng..kalo kat Sabah, Nasi Lalap @ Nasi Goreng Lalap ni basically terdiri daripada nasi @ nasi goreng yang dihidang dengan beberapa ketul ayam goreng, beberapa jenis ulam-ulaman dan kuah sambal yang menjadi aset utama hidangan ni..

yang tu yang biasa boleh dijumpa kat memana la kat sekitar Sabah ni..tapi kadang-kadang lauk yang dihidangkan bersama nasi lalap ni juga berbeza a.k.a ada versi lain depends kepada restoran atau kedai makan yang menyediakannya..& kadang-kadang nasi lalap in certain area pun ada lain macam sikit..dah di beri nafas baru @ fusion hidangan @ citarasa local la kot :)

sebagai contoh ni ada beberapa versi nasi lalap & nasi goreng lalap yang aku jumpa kat blog Restoran Sri Asiana yang terletak kat Putatan, Sabah :)

 Clockwise: Nasi Goreng Lalap, Lalapan Udang, Lalapan Ayam, Lalapan Tenggiri

dan yang ni plak satu lagi contoh versi lain Nasi Lalap yang aku rasa aku pernah jumpa gak dulu kat KK tapi tak plak order..ekeke ;p

Gambar Sumber : Google Image

so begitulah alkisahnya..selain tu, selain di Sabah, nasi lalap @ lalapan ni juga mudah didapati & agak fofuler di Sarawak so taklah only in Sabah sebenarnya :p..tapi tak pasti plak versi kat sana cemana plak kan sebab tak penah sampai sana lagi -_-..

pasal perbezaan nasi lalap ni dengan ayam penyet & pecel plak, macam aku kata tadi la, nasi lalap ni star dia kiranya ulam-ulaman & sambal dia la..ayam penyet plak for sure ayam yang dipenyet tuh..while pecel yang sebenar-benarnya plak kanke dihidang dengan bumbu kacang..& sambal bagi ketiga-tiga hidangan ni pun berbeza sebenarnya..tapi persamaan bagi ketiga-tiga hidangan ni ialah, ketiga-tiga hidangan ni biasanya dihidangkan dengan lalapan a.k.a ulam..thats why la ada yang kata macam sama je ;p

tang; bab harga plak, normally Nasi Lalap ni dijual dengan harga RM5, manakala Nasi Goreng Lalapplak range harga around RM6 - RM7..tapi yang ni yang biasa aku nampak or jumpa kat kedai makan @ restoran la..hehe

so kalo datang Sabah, jangan lupa try la Nasi Lalap satu!serius tak rugi punya :)

Soto Sabah

Resepi Mudah Bihun Sup Ayam / Soto Sabah

Hey..
Assalamualaikum..
Siapa sini xsuka makan..angkat tgn..hehehe
Semua org pastinya suka makan kn...heee
Tapi mungkin ada jga kali yg nda suka kn..
Hee saya suka sangat makan...blh hilangkan stress..Hehehehe
Hari ini saya ada resepi yg sangat mudah dan sedaap..tapi xla sesedap yg chef masak..
Tapi..kira sedap la juga kan..blhla utk masak makan sendiri..klw mw buat restoran tu mungkin blm bolehla..
Bihun sup..rupa dia kira mcm nie la...hehehe..tapi nie bukan bihun sup yg saya masak...nie ambil dari google..

 

Hari tu saya masak xtfkir mw gambar yg igt makan ja..hehehe
Bahan yang perlu..

Bahan A :

  • 3 biji Bawang merah
  • 3 ulas Bawang putih
  • 3 ulas Serai
  • Halia (agak2,ikut kesesuaian)
  • Kunyit Hidup (saya letak serbuk kunyit)
  • Sup Bunjut (dibuka kainnya)
Bahan B :

  • 1 bungkus Bihun (direndam)
  • 1 dada Ayam / ikut kesesuaian (dipotong kecil)
  • Daun Sup (dihiris halus)
  • Bawang Goreng
  • 1/2 bijiTimun (Hiris halus memanjang)
  • Telur Rebus (5 biji / ikut kesesuaian)
  • Tauge 
  • Chicken Stock / 3 Kiub Pati Ayam
  • Garam
  • Ajinomoto
  • Limau Kasturi
  • Sambal Lada
  • Minyak masak
  • Minyak bijan (Jika perlu)

Cara2nya :
  1. Blend bahan A
  2. Panaskan minyak,tumis bahan A hingga bawang garing.
  3. Masukkan ayam.
  4. Masukkan air,kiub pati ayam / chicken stock,garam n ajinomoto.
  5. Bila dah dekat masak,letakkan sedikit minyak bijan..x letak pun boleh.
  6. Dah tu,siapkan bihun n bahan lain (daun sup,bwg grg,timun,telur.tauge) dalam mangkuk.
  7. Tuangkan sup (ditapis) n masukkan isi ayam.
  8. Letakkan lada n limau.
  9. Sedia dimakan.

Ok..
Itu sahaja..
Kalau ada salah n silap tunjukkanlah ea..
Saya pun baru belajar..
Xpandai sgt..
Tapi..xsalah kita kongsikan ilmu.